El desfici pel gest

09/10/2014 - 31/01/2015
Barcelona La Fotogràfica Exposició individual
  • Pont au Change, de la sèrie 'París'

    Pont au Change, de la sèrie 'París'

La galeria d’art Barcelona La Fotogràfica va presentar una exposició individual de Jordi Calafell.

La mostra reunia una selecció dels treballs que Calafell va realitzar entre 1992 i 1996, període durant el qual va experimentar amb la càmera a la recerca de retòriques formals allunyades del registre més documental de la fotografia.

La característica comuna d’aquestes fotografies és l’experimentació amb la càmera, tant de pas universal com de pas mig. El desenfoc, l’exposició múltiple i/o una rapidesa d’opturador lenta són recursos que faciliten uns resultats que allunyen la fotografia feta amb càmera del seu estatut purament documental i, en canvi, possibiliten unes retòriques formals que, en els paràmetres històrics de la Barcelona de finals del segle XX, l’apropen al territori de la creació artística i de la subjectivitat. El moviment amb la mà que sosté la màquina mentre dispara sense que, necessàriament, l’ull miri a través del visor constitueix l’acció més sublim del caçador-fotògraf que, conscient de que ni l’espai ni el temps són immutables ni lineals, confia en l’atzar de la captura per trobar un registre més essencial de tot allò l’envolta i que el seu ull no és capaç de captar.

Les fotografies exposades pertanyen a les sèries La cacera assíriaParísBarcelona a vol d’artista i,finalment, El desassossec del senyal acústic.