Pastoral pallaresa. Caminant en estat d’alerta

2015

Pastoral pallaresa. Caminant en estat d’alerta és un projecte fotogràfic en curs iniciat el 2014. Documenta un itinerari que s’inicia a l’antiga estació d’esquí de Llessui i acaba a l’estació de Boí-Taüll. L’objectiu és documentar un territori que durant els darrers cent anys ha canviat la seva fesomia en funció del seu aprofitament, passant d’una economia precapitalista a principis del segle XX als grans projectes empresarials lligats al lleure i a les operacions immobiliàries dels darrers vint anys.

Pistes d’esquí abandonades (Llessui), pistes que mai s’han arribat a inaugurar (Espui-Filià), pistes que continuen obertes (Boí-Taüll) i un espai quasi verge (part alta de la vall de Llevata). El projecte també inclou fotografies de llocs que han experimentat una activitat productiva intensiva molt lligada a la indústria hidroelèctrica.

El resultat són les fotografies que, disposades en forma de retícula, documenten l’itinerari per blocs. La intenció és convidar l’espectador a una experiència estètica davant d’uns conjunts d’imatges en les que el paisatge es desplega com un parc arqueològic on els objectes que hi resten –telecadires, pilones, parets de pedra seca, pletes, un heliport, etc.- ens captiven, però que al mateix temps ens aboquen a una reflexió sobre la immutabilitat del paisatge i la viabilitat dels projectes econòmics de les comarques de muntanya.